Waarom een data-analyse expert zich inzet voor veteranen!
Het bedrijf DataExpert is dit jaar zakelijk sponsor van de Walk4Veterans. Hét sponsorevenement van Hulp voor Helden. Maar wat maakt nou dat een ICT-bedrijf uit Veenendaal zich hard maakt voor het welzijn van veteranen? Ik ging in gesprek met Ana Maria Oniceanu, Manager Counter Crime Analytics bij DataExpert en zij legt uit waarom zij het zo belangrijk vindt dat veteranen de waardering krijgen die ze volgens haar verdienen!
Ana Maria woont al 15 jaar in Nederland en bekleedde in het verleden verschillende functies op het gebied van ICT. Meestal waren dit functies met betrekking tot data-analyse. Initieel deed ze dat vanuit de discipline ‘Marketing’, waarbij data werd geanalyseerd om de verkoop en omzet van een bedrijf te stimuleren. In 2012, toen Ana Maria bij IBM werkte, vond er een overname plaats van een bedrijf dat een analyseprogramma had ontwikkeld om criminelen mee op te sporen. Dit product trok vrijwel direct haar aandacht en vanaf dat moment is ze zich steeds verder gaan verdiepen in de toepassing van data-analyse ten behoeve van veiligheidsdoeleinden.
DataExpert is zakelijk sponsor van de Walk4Veterans
Kennismaking met Defensie
Naar aanleiding van de genoemde overname ontstond er tegelijkertijd een samenwerking tussen IBM en DataExpert, die sinds jaar en dag reseller is van dit specifieke analyseprogramma. Voor de regio Benelux en de overige landen in Noord-Europa bleef DataExpert verantwoordelijk voor de afzet, implementatie en ondersteuning. Kort hierna bood IBM haar medewerkers de mogelijkheid om zich te laten detacheren bij DataExpert. Ana Maria twijfelde geen moment. Gedurende 1,5 jaar werkte zij, als IBM-er bij DataExpert en droeg ze bij aan de intensivering van de samenwerking. Zo leerde ze DataExpert kennen als een klein MKB-bedrijf met een platte structuur, een transparante cultuur en een flexibele werkhouding. Ze werd vervolgens accountverantwoordelijk en kwam zo in contact met de wereld van Defensie, Politie, FIOD en andere opsporingsdiensten. Allen richten zich op het opsporen en voorkomen van criminaliteit.
‘Met Defensie had ik gelijk een speciale klik’, aldus Ana Maria. ‘Ik denk dat deze klik ontstond door de missie van Defensie, waarbij veiligheid en vrijheid voorop staan. Aspecten die wij in ons dagelijks leven als zo vanzelfsprekend beschouwen! Aan de andere kant trok mij de geweldige intrinsieke motivatie die ik telkens weer terugzag in de ogen van elke veteraan, elke militair en elke defensiemedewerker. Deze mensen zijn zo enorm dienstbaar en hebben volgens mij een soort DNA ontwikkeld dat erop gericht is anderen te beschermen. Ze zijn ongelofelijk loyaal en toegewijd en bovendien bereid om zichzelf op te offeren voor het gemeenschappelijke belang.’
Wij helpen Defensie bij het versterken van hun informatiepositie!
Omgevingsanalyse
De omgevingsanalyse bij Defensie is heel breed. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Ana Maria legt uit. ‘Informatie is nodig om snel goede beslissingen te kunnen nemen met betrekking tot onze veiligheid – op strategisch niveau – en voor de veiligheid en het succes van onze missies – bijvoorbeeld om beter te kunnen voorbereiden, verdedigen of juist een conflict op te lossen. Voordat Defensie een missie in het buitenland start, moet er eerst een goed beeld geschetst worden van de omgeving. Er moet een zogenaamd ‘situational awareness’ pakket worden opgebouwd. Waar gaat de missie precies naartoe; wat kunnen we daar aantreffen; hoe zag deze locatie er vorig jaar uit; zijn daar vorig jaar misschien bepaalde groeperingen gespot; wat zijn de risico’s in mogelijk vijandig gebied als een voertuig van A naar B reist; zijn het misschien vijandelijke groeperingen en zijn ze daar nog steeds? Hoe kan het dat we op de satelliet een belangrijke brug niet meer zien? Is deze misschien opgeblazen of was het valse informatie? Vragen zoals deze worden door data-analisten van Defensie zo nauwkeurig mogelijk beantwoord op basis van analyse van data uit allerlei soorten databronnen.’ Data-analyse is essentieel om relevante, betrouwbare en actuele informatie te kunnen genereren. Denk niet alleen aan fysieke of geografische informatie maar ook aan cyberdreigingen of desinformatiecampagnes, aan destabilisatie van economieën etc.”
Volgens Ana Maria is het verschil met een aantal jaren geleden en tegelijkertijd de uitdaging dat men nu niet meer per se hoeft te zoeken naar data, maar juist dat we teveel data hebben. ‘Tegenwoordig is bijna alles gedigitaliseerd en dat levert een ontelbare hoeveelheid aan data op. De kunst is dan het slim kunnen aggregeren, filteren en valideren van net díe stukjes data die de puzzel helpen op te lossen. Kijk maar eens naar een smartphone, OSINT of naar het cyberdomein. Daar komt zoveel data uit, dat het soms ontzettend lastig is tijdig de juiste conclusie te trekken en het juiste informatiebeeld te vormen. We ondersteunen Defensie graag om deze complexiteit weg te halen.
De Walk4Veterans actie is een manier om ons respect tonen voor wat onze veteranen doen; soms op plekken waar niemand wil zijn!’
Ondersteuning & terugkoppeling
Verschillende DataExpert collega’s adviseren Defensie tevens hoe er vanuit de technologie rekening gehouden kan worden met de wetgeving. ‘Want als er op basis van de gegenereerde analyses vervolgacties worden ondernomen dan moet je achteraf ook in staat zijn om jezelf te verantwoorden.
Ook blijft Ana Maria samen met haar collega’s betrokken bij het dagelijkse gebruik van het programma. ‘We weten en leren elke dag steeds beter hoe data door de Defensie wordt verwerkt, welke veiligheidsbeelden gegenereerd dienen te worden, welke nieuwe datavormen of databronnen zij wensen in te zetten, etc., etc. Al deze feedback wordt dan vertaald naar een gericht ontwikkelverzoek en constante verbeteringen in de geleverde technologieën.
De factor ‘mens’
DataExpert vindt het ook erg belangrijk dat de mensen die met de gegenereerde informatie op pad gestuurd worden, continue worden gesteund. Zij moeten namelijk met deze informatie hun missie volbrengen. ‘Telkens weer zijn mijn collega’s en ik onder de indruk van de enorme gedrevenheid van deze mensen. Zij vinden het heel normaal om zichzelf en hun gezinnen ondergeschikt te maken aan onze gezamenlijke vrede en veiligheid. Een aantal van hen keert soms terug met een rugzak vol emotionele bagage. Denk aan PTSS, dat zich in verschillende gradaties kan voordoen.’ Ana Maria vindt het bewonderenswaardig dat deze mannen en vrouwen zich ook daarna nog met overtuiging willen blijven inzetten voor Defensie. Maar dat kan niet altijd in de rol die ze initieel zelf voor ogen hadden. Daarom is Ana Maria aan het onderzoeken hoe zij deze veteranen als data-reservist of als data-analist zou kunnen inzetten bij Defensie. Zodat ze, in een andere vorm, toch hun missie kunnen continueren en hun ‘kameraden’ in het veld kunnen blijven steunen. De ervaring die veteranen hebben opgebouwd kan van enorme toegevoegde waarde zijn. Zij weten namelijk als geen ander welke vragen op strategisch of tactisch niveau gesteld worden en dus welke vragen door data-analyse en technologie ondersteund dienen te worden.
De Walk4Veterans
‘Ik vind het geweldig dat ik elke dag weer kan bijdragen aan het versterken van de informatiepositie van Defensie. Daarom ben ik zo blij dat we de Walk4Veterans als bedrijf kunnen sponsoren. Zo kunnen we toch een beetje laten zien wat we doen en vooral waarvoor we het doen! Het is een manier om dankjewel te zeggen en een stukje erkenning en waardering te tonen voor het werk dat militairen voor ons doen. Want laten we wel wezen, wij zitten veilig in ons kantoor te werken terwijl zij het gevaarlijke werk doen. De Walk4Veterans actie is een manier om ons respect tonen voor wat onze veteranen doen; soms op plekken waar niemand wil zijn!’