VeVa Marcheert!
De landelijke aankondiging van Veteranendag
VeVa Marcheert, een initiatief van Hulp voor Helden, heeft als doel de erkenning en waardering voor veteranen onder een breed en vooral jong publiek te stimuleren. In de week vóór Veteranendag marcheren zo'n 2500 MBO studenten van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) voor onze Helden. Een mars die met of zonder bepakking in de omgeving van het eigen school wordt gelopen. Onderweg wordt stilgestaan bij één of meerdere monumenten die een belangrijke rol hebben gespeeld in de historie van onze vrijheid. Bij deze monumenten geven veteranen uitleg en vertellen zij over hun eigen ervaringen. Alle marsen eindigen ook weer lokaal met een passend defilé en met een toespraak van hoofdrolspelers bij defensie en/of prominente ambtsdragers.
TV-spot
Filmreportage 1Twente
Erkenning en waardering
Met VeVa Marcheert vragen de studenten om aandacht voor het belang van het militaire vak en kondigen tegelijkertijd de Veteranendag aan die de week erna op onze nationale agenda staat. In de aanloop naar, en tijdens het evenement dragen zij deze boodschap intensief uit richting een breed en vooral jong publiek. En dat is precies wat dit evenement zo belangrijk maakt. Als Hulp voor Helden zetten wij ons in om deze boodschap met een zo groot mogelijk bereik te verspreiden.
Parallel hieraan willen wij de deelnemende studenten letterlijk laten ervaren hoe het is om deel uit te maken van een hecht team dat zich fysiek inzet voor een gemeenschappelijk (goed)doel en willen wij ze letterlijk laten voelen hoe het is om waardering te ontvangen voor de inzet die je hebt gedaan. Daarom bieden wij alle studenten een zogenaamde Challenge Coin aan die zij direct na afloop van de mars krijgen uitgereikt.
Challenge Coin
Om de studenten het belang van erkenning en waardering zelf te laten ervaren, ontvangen de deelnemende studenten tijdens het afsluitende defilé een originel VeVa Marcheert coin. Deze wordt tijdens het defilé middels de gebruikelijk ‘handdruk’ overhandigd.
Een challenge coin kent een hele bijzondere geschiedenis die bijna honderd jaar terug gaat in de tijd en begint in Amerika. Een commandant liet daar ooit een challenge coin maken voor de manschappen van zijn onderdeel. Daarmee wilde hij het saamhorigheidsgevoel van zijn compagnie versterken. In de jaren daarna volgden ook andere onderdelen dit voorbeeld. Langzaamaan ontstond zo de gewoonte dat je als teken van verbondenheid met je onderdeel, ten allen tijden je coin aan je collega’s moest kunnen laten zien. En dit leidde weer tot een nieuw ritueel: tijdens het stappen kon een militair zijn collega uitdagen door zijn coin op de bar laten rinkelen. Als de gedaagde daarop zijn coin niet kon tonen dan moest hij het rondje betalen. Kon hij dit wel, dan betaalde de uitdager.
VeVa studenten
Studenten van de MBO opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) oriënteren zich op een loopbaan bij o.a. defensie en leren hoe zij de civiele diensten in Nederland kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van militairen tijdens de Corona pandemie of bij de overstromingen in Limburg. Daarnaast leren ze ook wat er van militairen gevraagd wordt bij missies in binnen- en buitenland. Kortom; een brede opleiding die geheel in het teken staat van de veiligheid van Nederland.