Geestelijke verzorging

Jongeren midweek1.JPG

Vets Angels

Geef kinderen van militairen met PTSS een onbezorgd samenzijn. Help mee!

Meer info
Beeld machtigingskaart vierkant.png

PTSS preventie onderzoek

Voorkomen is beter dan genezen - Help mee!

Meer info

De noodzaak

De geestelijke verzorging is van onschatbare waarde voor alle militairen. Het leven van een militair is uniek en brengt uitdagingen met zich mee die vaak niet voorkomen in andere beroepen.

Militairen gaan op missies die niet altijd zonder risico zijn. Daarbij doen ze soms ingrijpende ervaringen op. Regelmatig zijn ze lang van huis, ver weg van familie en vrienden. De geestelijk verzorger is er dan bij. Hij/zij gaat mee op uitzending of oefening, is aanwezig op de kazerne, verzorgt lessen, om de militair bij te staan in de vragen en ervaringen die worden opgedaan in het werk. De geestelijk verzorger biedt een veilige plek om op verhaal te komen. Zodat de militair zijn/haar ingrijpende ervaringen, zorgen, vragen, maar ook plezier kan delen. Zo draagt de geestelijke verzorging bij aan het welzijn van de militair.   

De inzet

Stichting Hulp voor Helden zet zich met volle overtuiging in voor de geestelijke verzorging van onze militairen. Wij begrijpen dat mentale en emotionele steun net zo belangrijk is als fysieke gezondheid. Door middel van diverse initiatieven en programma’s zorgen wij ervoor dat militairen de zorg en begeleiding krijgen die ze nodig hebben. Of het nu gaat om individuele gesprekken of specifieke projecten gericht op het behoud of herstel van een goede geestelijke gezondheid, wij zijn er om onze helden te ondersteunen.

Het is onze missie om ervoor te zorgen dat geen enkele militair zich alleen voelt in zijn of haar strijd. Door geestelijke verzorging toegankelijk te maken, dragen wij bij aan een sterk en veerkrachtig leger en verbeteren we de levens van militairen. Stichting Hulp voor Helden staat klaar om te helpen, zodat onze helden zich kunnen richten op hun belangrijke taak: de verdediging van onze vrijheid en veiligheid.

Gert van der Ende.png

Dienst Protestants Geestelijke Verzorging

Hoofdkrijgsmachtpredikant Gert van der Ende heeft een rol in het bestuur van stichting Hulp voor Helden, wat zorgt voor korte lijnen met de dienst Protestants Geestelijke Verzorging. Predikanten van Defensie ondersteunen graag uw initiatieven. Neem contact op voor een krijgsmachtpredikant in uw omgeving. Voor speciale samenkomsten of diensten kunt u preekschetsen en een preekwijzer vinden op de website Defensie Geestelijke Verzorging.

Contact
dominee-2.jpg

Uw kerk als bron van betekenis

Samen met krijgsmachtpredikanten roepen wij uw kerk op om een 'bron van betekenis' te worden voor militairen, veteranen en hun thuisfront. Door persoonlijke zorg en aandacht te bieden, kunt u de wereld van deze dappere mannen en vrouwen en hun families beter begrijpen en ondersteunen. Wij nodigen u uit om gemeentebreed stil te staan bij hun leefwereld en uitdagingen. De donaties en collecten die wij vanuit de kerken ontvangen, gaan rechtstreeks naar ons Diaconaal Fonds Militairen. Dit fonds ondersteunt projecten die het geestelijk en sociaal welzijn van militairen bevorderen, waardoor zij de kracht vinden om hun missie voort te zetten. Uw betrokkenheid maakt een wereld van verschil!

Steun ons
Pieter Vos 2.png

Bijzondere leerstoel

Een bijzondere leerstoel is een tijdelijke hoogleraarplaats (meestal voor een dag in de week) die door een externe instantie aan een universiteit wordt aangeboden. In dit kader draagt Hulp voor Helden bij aan de financiering van de leerstoel ‘Ethiek en geestelijke verzorging bij de krijgsmacht’ die gevestigd is aan de Protestantse Theologische Universiteit. De leerstoel heeft tot doel het doordenken van de vele ethische vragen die met het militair zijn te maken hebben. Zoals de vragen rondom oorlog en vrede, moral injury, enz. Vanuit deze leerstoel worden geestelijk verzorgers geschoold en ondersteund in hun werk onder militairen.

Meer info

Presentatiemateriaal

Bekijk hier onze bedrijfsvideo

Gerelateerde nieuwsartikelen

Diaconale Nieuwsbrief 2023

Sluiten