Veteraan bij Aeronamic steunt de Walk4Veterans

Walk4Veterans - Erik Huiges.pngaugustus

Aeronamic is sponsor van de Walk4Veterans 2024. De hele maand september gaat dit bedrijf met haar medewerkers lunchwandelen om erkenning en waardering voor veteranen te tonen. Zo ook medewerker Erik Huiges, teamleider product support engineering en inmiddels 2 jaar werkzaam bij Aeronamic. Erik's achtergrond bij de Koninklijke Luchtmacht geeft zijn betrokkenheid bij deze actie een extra lading. Erik is namelijk zelf veteraan. Wij gingen met hem in gesprek om zijn ervaringen en motivatie voor deelname te horen.

Van bedrijfsleven naar Defensie en terug

Al vroeg in zijn carrière werkte Erik als technicus aan luchtvaartcomponenten. Dat deed hij toen ook al bij Aeronamic. In die periode kwam Erik via regionale werving van de vliegbasis Twente in contact met de Koninklijke Luchtmacht. Geïnspireerd door wervingscampagne en zijn familieachtergrond met een rijke traditie in geüniformeerde beroepen, solliciteerde Erik en maakte hij ongeveer twintig jaar geleden de overstap naar Defensie. Daar begon hij in 2002 als vliegtuigtechnicus voor onder andere de F-16, een rol die hem diep in de wereld van luchtmacht techniek bracht.

Zijn werk bij de luchtmacht bestond o.a. uit het onderhouden en repareren van brandstofsystemen en landingsgestellen, en zorgde ervoor dat de F-16’s optimaal functioneerden tijdens missies en operaties in binnen- en buitenland. Erik beschrijft zijn tijd bij Defensie als intensief en uitdagend. “Het werk was 24/7 en we waren continu bezig om de vliegtuigen vlieg-klaar te houden”, aldus Erik. “De missies waren vaak spannend en vereisten niet alleen technische expertise, maar ook een hoge mate van mentale veerkracht”. Erik heeft veel geleerd over mensenkennis, strategisch denken en het belang van teamwerk, lessen die hem nog steeds helpen in zijn huidige rol bij Aeronamic.

“Het kameraadschap van defensie blijf ik missen.”

Afghanistan als missie

Erik zoekt nooit actief naar een podium om zijn verhalen te delen, maar reageert enkel op belangstelling vanuit zijn omgeving. Zijn militaire ervaringen deelt hij alleen als anderen daar naar vragen. “Het gaat namelijk niet om mij persoonlijk”, benadrukt hij, “maar om de boodschap en het inzicht die ik kan bieden”.

Als we Erik vragen naar zijn missie in Afghanistan vertelt hij hoe hij met zijn team in de nacht vanuit Eindhoven vertrokken en via de Verenigde Arabische Emiraten met een Amerikaanse C-17 naar Afghanistan werden vervoerd. “Vanwege het luchtruimverbod boven Iran en Irak moesten we om deze gebieden heen vliegen. De laatste uren van onze vlucht verliepen dan ook tactisch, op minder dan 300 meter hoogte en in het donker, om escalatie te voorkomen. Na een 12-uur durende vlucht landden we op Kandahar Airfield, waar de eerste raketaanval al snel plaatsvond. En dat was nog maar het begin van onze missie. Deze ervaring en alle ervaringen die daarna volgden hebben mij een diep begrip gegeven van de uitdagingen waarmee militairen worden geconfronteerd. Maar bovenal werd ik mij bewust van de noodzaak van de missie.”

Toen het militaire beroep steeds sneller door z’n aderen ging stromen, werd Erik geconfronteerd met de realiteit dat Defensie steeds meer moest bezuinigen. Deze bezuinigingen leidden tot een aanzienlijke toename van de werkdruk voor hem en zijn collega's, wat de uitdagingen en eisen van hun taken nog verder vergrootte. Ook de thuissituatie veranderde toen Erik de trotse vader werd van een dochter. Hij koos er toen voor om terug te keren naar het bedrijfsleven. “Maar, voegt Erik toe, “het kameraadschap van Defensie blijf ik missen”.

In zijn huidige functie bij Aeronamic blijken de vaardigheden die Erik bij Defensie heeft opgedaan, zoals leiderschap en het omgaan met druk, van onschatbare waarde. Erik past bij Aeronamic de militaire principes van ‘extreme ownership’ toe, waarbij elk teamlid volledig verantwoordelijk is voor de eigen rol. “Dit bevordert een sterke samenwerking en helpt het team om gezamenlijk doelen te bereiken, zelfs in stressvolle situaties”, aldus Erik. “En het heeft mij geholpen om bij  Aeronamic bij te dragen aan een cultuur van vertrouwen en verantwoordelijkheid”.

“Met de Walk4Veterans dragen we bij aan een bredere maatschappelijke betrokkenheid.”

Aeronamic pauzeert!Dagelijkse lunchwandelingen in september

Aeronamic’s betrokkenheid bij veteranen en Defensie wordt onderstreept door de deelname aan de Walk4Veterans. Erik beschouwt deze deelname als een krachtige manier om de band met Defensie te onderstrepen en waardering te tonen voor veteranen. Voor hem zijn de dagelijkse lunchwandelingen een teken van respect en een kans om iets terug te doen voor de gemeenschap waarmee Aeronamic een sterke relatie onderhoudt. “Het laat zien dat wij niet alleen een zakelijke relatie met Defensie hebben, maar ook oprecht omkijken naar de mensen die deze dienst mogelijk maken”. Erik en zijn collega’s zijn trots op deze deelname en zien het als een manier om de diepe verbondenheid met de Defensiegemeenschap te tonen.

"Onze deelname aan de Walk4Veterans doet echter nog iets anders," zegt Erik. "De huidige oorlog in Oekraïne heeft in de media misschien meer aandacht op Defensie gevestigd, maar de inzet van Defensie en veteranen verdient voortdurend meer erkenning en waardering. Door mee te doen aan de Walk4Veterans kan je als bedrijf bijdragen aan een bredere maatschappelijke betrokkenheid bij het militaire vak en het belang ervan voor onze vrijheid. Aeronamic’s deelname aan de Walk4Veterans is daarom een krachtig symbool van respect en waardering voor veteranen, en het onderstreept het belang van het ondersteunen en erkennen van hun onmisbare rol.”

“Naast veiligheid en duurzaamheid mag maatschappelijke betrokkenheid natuurlijk niet ontbreken.”

Logo Aeronamic RGB blauw-01Veilige en Duurzame Luchtvaart: Onze Impact

Jolanda van der Kammen, Public Relations & Communications Officer bij Aeronamic legt uit dat Aeronamic sinds 1988 geavanceerde oplossingen levert voor de commerciële- en defensieluchtvaartindustrie. “Met 250 professionals, verspreid over vestigingen in Nederland en Roemenië, zijn wij experts in het ontwerpen, produceren, testen en onderhouden van geavanceerde turbomachines en motor-aangedreven systemen”, aldus Jolanda. “We investeren aanzienlijk in productontwikkeling en boeken belangrijke vooruitgang met onze e-compressor, een cruciale stap richting duurzame luchtvaart.”

De vestiging van Aeronamic op vliegbasis Woensdrecht is volledig operationeel en gecertificeerd voor het F-35 onderhoudsprogramma. De komende 40 jaren wordt daar het onderhoud aan het Power & Thermal Management systeem van minimaal alle Europese F-35 fighters uitgevoerd, waarbij nauw samengewerkt wordt met de Koninklijke Luchtmacht, het Ministerie van Defensie en LCW. Aeronamic heeft grote ambities op dit gebied en streeft naar wereldwijde service, inclusief de Verenigde Staten, wat verdere groei vereist. “Al ruim 35 jaar dragen wij bij aan veilige en duurzame luchtvaart”, vervolgt Jolanda, “en daarbij mag maatschappelijke betrokkenheid natuurlijk niet ontbreken!”

Meer info

« Terug

Sluiten